fbpx
Επικοινωνία

ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΟΝΤΙΟΥ

H εξαγωγή δοντιού αποτελεί μία από τις πιο γνωστές οδοντιατρικές εργασίες.

H εξαγωγή δοντιού αποτελεί μία από τις πιο γνωστές οδοντιατρικές εργασίες. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες και να δώσει οριστική λύση όταν κρίνεται απαραίτητο. Είναι όμως φυσικό να υπάρχει απορία για το αν όντως χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία τέτοια διαδικασία. Για να μιλήσουμε γι αυτό πρέπει πρώτα να τονίσουμε ότι στο Oralis Dental Center η εξαγωγή είναι η ύστατη επιλογή, η τελευταία διέξοδος μετά από οποιοδήποτε άλλη θεραπεία.

Τι είναι η εξαγωγή δοντιών και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται;

H εξαγωγή δοντιού είναι η διαδικασία αφαίρεσης ολόκληρου του δοντιού ή ρίζας από το οστό της γνάθου. Οι λόγοι που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση είναι πολλοί αλλα μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  1. Σε περίπτωση μόλυνσης και έκθεση σε κίνδυνο της στοματικής κοιλότητας.

Μόλυνση μπορεί να προκληθεί από τερηδόνα όπως και από έγκλειστα δόντια που έχουν ανατείλει μερικώς. Για να αποτραπεί η επέκταση της μόλυνσης στο οστό και στα διπλανά δόντια μερικές φορές η εξαγωγή αποτελεί τη μόνη λύση.

  1. Σε περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες εργασίες που κρίνεται απαραίτητη η απομάκρυνση του.

Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι η τοποθέτηση γέφυρας, άνοιγμα χώρου στο στόμα κτλ.

Όποια και από τις δύο επιλογές είναι το αποτέλεσμα είναι να αποφευχθεί ο πόνος και η ζημιά. Πιο αναλυτικά οι υποθετικές περιπτώσεις μπορεί να είναι:

  • Κάταγμα δοντιού ή ρίζας
  • Προχωρημένη τερηδόνα
  • Περιοδοντίτιδα 
  • Αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας
  • Προβλήματα ανατολής δοντιών
  • Έγκλειστα δόντια
  • Ορθοδοντική θεραπεία
  • Τοποθέτηση πλήρους οδοντοστοιχίας

Πώς γίνεται η εξαγωγή των δοντιών;

Το πρώτο στάδιο για τη σωστή αξιολόγηση της κατάστασης είναι ο οδοντίατρος να έχει μία σαφή εικόνα του δοντιού. Στην ακτινογραφία μπορεί να εμφανιστεί το σχήμα, το μέγεθος, η θέση καθώς και τα γύρω δόντια και πώς επηρεάζονται. Είναι απαραίτητη για να μπορέσει να γίνει σωστή αξιολόγηση από όλες τις πληροφορίες που θα δοθούν.

Για την εξαγωγή του δοντιού η περιοχή αναισθητοποιείται. Αν είναι μια απλή εξαγωγή, προχωρούμε στη διαδικασία με τα κατάλληλα εργαλεία. Στο τέλος η περιοχή κλείνει με ράμματα. Αν όμως κρίνεται ότι πρέπει να γίνει μία χειρουργική εξαγωγή τότε αναλαμβάνει γναθοχειρουργός μιας και αποτελεί μία πιο πολύπλοκη διαδικασία είτε γιατί τα δόντια δεν έχουν ανατείλει είτε γιατί έχουν σπάσει κάτω από το ούλο.

Θα πονέσω μετά την εξαγωγή;

Μετά τη διαδικασία της εξαγωγής, είναι λογικό ότι θα υπάρχει μία δυσφορία αλλά μπορείτε να πάρετε παυσίπονα για τον πόνο. Ανάλογα τη δυσκολία και την εργασία που χρειάστηκε να γίνει, μπορεί να σας δοθεί συνταγή για αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στην περιοχή για να μην μολυνθεί.

Συμβουλές για την επόμενη  ημέρα.

Για αρχή, τη στιγμή που θα τελειώσει η διαδικασία θα σας δοθεί μία γάζα για να πιέσετε στην περιοχή και να σταματήσει η αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και για τις επόμενες 2-3 ημέρες θα χρειαστεί να μείνετε μακριά από κάπνισμα, αλκοόλ και απότομες κινήσεις που μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες σε τρεις ημέρες έως και δύο εβδομάδες θα έχετε επανέλθει στα κανονικά. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρξει ένα τσεκ-απ μία εβδομάδα μετά την εξαγωγή για την πορεία  της ανάρρωσης.

Συνοψίζοντας η εξαγωγή δοντιού είναι τελευταία επιλογή η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί με την καλή στοματική υγεία. Η τακτική παρακολούθηση και η καθημερινή φροντίδα των δοντιών σας μπορώ να σας δώσουν ένα  όμορφο χαμόγελο χωρίς την ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων όπως η εξαγωγή δοντιού. 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο μας, μέσω του πρωτοποριακού ενδοστοματικού σαρωτή Μedit i500 (scanner) μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος,του μελλοντικού σας χαμόγελου με την παραμικρή λεπτομέρεια, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική υπηρεσία.
Ή πολυετής εμπειρία της Μαρίλης Φτούλη και των εξειδικευμένων συνεργατών της με την αποκλειστική ενασχόληση με οδοντιατρικές θεραπείες,σύγχρονες και ανώδυνες ,με προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια σας εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα.
Φιλοσοφία μας στο Μαρίλη Φτούλη και συνεργάτες είναι να δώσουμε ένα άψογο,αστραφτερό, υγιές και λειτουργικό χαμόγελο, βασιζόμενοι στην εξειδικευμένη εμπειρία και την υψηλής ποιότητας παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Στο Πρότυπο Οδοντιατρείο μας οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη θεραπεία και αποκατάσταση από κάθε είδους οδοντιατρικές παθήσεις και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ