fbpx
Επικοινωνία

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Η Περιοδοντολογία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που εξειδικεύεται στις νόσους του περιοδοντίου, δηλαδή την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Η Περιοδοντολογία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής που εξειδικεύεται στις νόσους του περιοδοντίου, δηλαδή την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι η επιφανειακή φλεγμονή των ούλων, προκαλείται από μικροβιακά ερεθίσματα και αποτελεί αρχική μορφή της νόσου της περιοδοντίτιδας.

Η Περιοδοντίτιδα αποτελεί μετεξέλιξη της ουλίτιδας, που δεν διαγνώστηκε ή δεν θεραπεύθηκε εγκαίρως και είναι μια φλεγμονώδης νόσος του στόματος που αφορά τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο (περιοδοντικούς ιστούς).
Περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, εκτεταμένη φλεγμονή στα oύλα, που οφείλεται κυρίως σε μικρόβια και έχει προχωρήσει βαθύτερα, προσβάλλοντας το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια (φατνιακό οστό). Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η φλεγμονή, τα ούλα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν και σχηματίζουν θυλάκους (περιοχές μεταξύ δοντιών και ούλων), οι οποίοι επιμολύνονται συνεχώς. Καθώς η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται, οι θύλακοι σταδιακά βαθαίνουν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αποικιών μικροβίων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μεγαλύτερη οστική καταστροφή.

Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος συνήθως είναι ασυμπτωματική ή εμφανίζεται  με ήπια συμπτωματολογία και αν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών.
Η περιοδοντική νόσος πολλές φορές υπάρχει χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Όμως οι προειδοποιητικές ενδείξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:

 • Διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα
 • Ήπιοι, ενοχλητικοί πόνοι στο στόμα
 • Σταδιακή υποχώρηση των ούλων
 • Αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα ή κατά τη μάσηση
 • Άσχημη αναπνοή
 • Σημαντική συσσώρευση υποουλικής πλάκας και τρυγίας
 • Ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο
 • Διαφορά στη σύγκλειση των δοντιών κατά το δάγκωμα
 • Σε προχωρημένο στάδιο τα δόντια εμφανίζουν κινητικότητα και μπορεί να πέσουν μόνα τους
Τα περιοδοντικά νοσήματα προκαλούνται από μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, τα οποία προσκολλούνται συνεχώς πάνω στα δόντια σχηματίζοντας οργανωμένες αποικίες μικροβίων. Αυτοί οι σχηματισμοί αποτελούν την οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα μαλακό διαφανές ή λευκό επίχρισμα.

Τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, παράγουν βλαπτικές ουσίες (ένζυμα, τοξίνες, οξέα), τόσο για το περιοδόντιο όσο και για τα δόντια. Με τη σειρά του ο οργανισμός αμύνεται προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό των ούλων. Συνέπεια αυτού, η προσκολλημένη οδοντική πλάκα, όταν απορροφήσει άλατα από το σάλιο, σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία).  Η τρυγία λόγω της σκληρής της  επιφάνειας οδηγεί στην κατακράτηση περισσότερης πλάκας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη στοματική υγιεινή.

Πέραν της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση περιοδοντίτιδας είναι:

 • Γονιδιακή Προδιάθεση
 • Κάπνισμα
 • Στρες-Άγχος
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Εγκυμοσύνη-Εφηβεία
Ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου, η θεραπεία περιλαμβάνει τη συντηρητική (μη χειρουργική θεραπεία) και τη χειρουργική φάση.

 1. Η συντηρητική φάση της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει τη ριζική απόξεση και αποτρύγωση. Αφορά τον προσεκτικό καθαρισμό με υπερήχους και ειδικά εργαλεία των ριζικών επιφανειών του δοντιού με σκοπό την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και πέτρας (τρυγίας) από τους βαθείς περιοδοντικούς θυλάκους, εξαλείφοντας τα ερεθίσματα που προκαλούν τη φλεγμονή και αφήνοντας λεία τη ρίζα του δοντιού.

 2. Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε πιο προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας, όπου οι βαθείς θύλακοι παραμένουν ακόμη και μετά την απομάκρυνση των εναποθέσεων. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της σωστής ανατομίας και αρχιτεκτονικής των περιοδοντικών ιστών. Οι συχνότεροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων είναι:
 • Η μείωση του βάθους των θυλάκων
 • Η αναγέννηση οστού υπό προϋποθέσεις
 • Οι πλαστικές επεμβάσεις για κάλυψη υφιζήσεων ριζών
 • Οι προ-προσθετικές εργασίες(επιμήκυνση της μύλης των δοντιών)

 1. Στις μέρες μας προστίθεται η χρήση laser στις παραπάνω θεραπείες της περιοδοντικής νόσου. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το τελευταίας γενιάς διοδικό laser EPIC X BIOLASE το οποίο έχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Το διοδικό laser EPIC X διαθέτει νέο, εξελιγμένο λογισμικό και ασύρματο ποδοδιακόπτη, μεταξύ άλλων καινοτομιών. Προσφέρει γρήγορη πρόσβαση, εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής με το απλοποιημένο πάνελ χειρισμού και τις εξελιγμένες ρυθμίσεις ComfortPulse™, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή θερμότητας. H σημαντική του συμβολή στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και της περιεμφυτευματίτιδας, λειτουργεί συμπληρωματικά στην κλασική θεραπεία, αλλά και στις χειρουργικές πράξεις χωρίς νυστέρι. Μέσω της θερμικής του δράσης οδηγεί στην εξάλειψη των μικροβίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση της περιοδοντίτιδας.

  Οι έγκριτοι περιοδοντολόγοι μας, Χρήστος Κρητικός - εξειδικευθείς στη χρήση laser στη Γερμανία- και Μαρία Συκαρά, όντας άριστοι γνώστες της χρήσης του laser στην οδοντιατρική, είναι εδώ για να σας παρέχουν με ασφάλεια την εφαρμογή του στα περιοδοντολογικά περιστατικά
Σε κάθε περίπτωση καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι  η εφαρμογή  ατομικού προγράμματος στοματικής υγιεινής καταρτισμένου από τον οδοντίατρο.  Το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο είναι η εκμάθηση του ορθού τρόπου καθαρισμού των δοντιών. Ο χώρος μεταξύ δοντιού και ούλων αποτελεί μια ιδανική φωλιά για τα μικρόβια. Όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και συστηματικά τα δόντια μας και δεν χρησιμοποιούμε κάποιο είδος μεσοδόντιου καθαρισμού (μεσοδόντια βουρτσάκια – νήμα) η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται επαρκώς.

Ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο μας, μέσω του πρωτοποριακού ενδοστοματικού σαρωτή Μedit i500 (scanner) μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος,του μελλοντικού σας χαμόγελου με την παραμικρή λεπτομέρεια, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική υπηρεσία.
Ή πολυετής εμπειρία της Μαρίλης Φτούλη και των εξειδικευμένων συνεργατών της με την αποκλειστική ενασχόληση με οδοντιατρικές θεραπείες,σύγχρονες και ανώδυνες ,με προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια σας εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα.
Φιλοσοφία μας στο Μαρίλη Φτούλη και συνεργάτες είναι να δώσουμε ένα άψογο,αστραφτερό, υγιές και λειτουργικό χαμόγελο, βασιζόμενοι στην εξειδικευμένη εμπειρία και την υψηλής ποιότητας παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Στο Πρότυπο Οδοντιατρείο μας οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη θεραπεία και αποκατάσταση από κάθε είδους οδοντιατρικές παθήσεις και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ