fbpx
Επικοινωνία

Παιδοδοντία: Μαθαίνοντας του να αγαπάει τα δόντια του…

«Bαριέμαι», «δε θέλω τώρα», «σε λίγο», «καθαρά είναι», και πολλές ακόμα δικαιολογίες από πιτσιρίκια που δε θέλουν να χάσουν λεπτό από το παιχνίδι τους ή απλώς αρνούνται να πλύνουν τα δόντια τους.

Bαριέμαι, «δε θέλω τώρα», «σε λίγο», «καθαρά είναι», και πολλές ακόμα δικαιολογίες από πιτσιρίκια που δε θέλουν να χάσουν λεπτό από το παιχνίδι τους ή απλώς αρνούνται να πλύνουν τα δόντια τους.

Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, αντιγράφοντας τις συνήθειές τους. Αν τα παιδιά μας βλέπουν να πλένουμε τα δόντια μας μετά από κάθε φαγητό και να χρησιμοποιούμε νήμα, θα  τους εντυπωθεί η εικόνα και θα τους βγαίνει αργότερα αυθόρμητα.

Μια καλή συνήθεια λοιπόν, είναι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών. Η στοματική υγιεινή δεν πρέπει να παραβλέπεται. Λίγοι είναι εκείνοι που πλένουν τα δόντια μετά από κάθε γεύμα, ωστόσο το πρωινό και το βραδινό βούρτσισμα πρέπει να γίνει κανόνας.

Πολλοί γονείς είναι πιο χαλαροί με τα πρώτα δόντια (νεογιλά) των παιδιών μας, το οποίο δεν είναι σωστό. Ρωτώντας έναν παιδοδοντίατρο θα μάθουμε πως όσο πιο νωρίς το παιδί εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να φροντίζει και τα μόνιμα δόντια του αργότερα, όπως τους αρμόζει.

Όταν το παιδί έχει βγάλει γύρα στα 8 δόντια, είναι έτοιμο για την πρώτη οδοντόβουρτσα σε βρεφικό μέγεθος με μικρή κεφαλή. Μπορεί να ξεκινήσει το βούρτσισμα με σκέτο νερό και σταδιακά να περάσει σε παιδική οδοντόκρεμα (γύρω στα 2 έτη), μη φθοριούχα, σε σχήμα αρακά και που είναι ακίνδυνη σε περίπτωση που την καταπιεί. Αποφεύγουμε την πολλή οδοντόκρεμα γιατί δημιουργεί αφρό και το μωρό θα νιώθει ότι πνίγεται και ίσως κάνει εμετό.

Αρχικά μπορούμε να εντάξουμε το βούρτσισμα των δοντιών στη βραδινή ρουτίνα των παιδιών μας. Να εντυπωθεί στο μυαλό τους το τρίπτυχο «μπάνιο, δόντια, κρεβάτι». Άλλωστε θα θέλουν από μόνα τους να μας μιμηθούν κι εμείς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή την πρόθεση, μετατρέποντας τη συνήθεια αυτή σε παιχνίδι.

Κάντε τη διαδικασία χαρούμενη και ενθαρρύνετε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του 2 φορές τη μέρα. Φτιάξτε ένα διάγραμμα με έντονα χρώματα και κρεμάστε το στο μπάνιο σημειώνοντας κάθε φορά που τελειώνετε

Προμηθευόμαστε οδοντόβουρτσες με ζωάκια, σούπερ ήρωες κλπ, καθώς και ποτηράκια που θα τα έχουμε στο μπάνιο για το ξέβγαλμα των δοντιών. Η οδοντόκρεμα και το νήμα είναι περιττά σε πρώτη φάση, μιας και τα δόντια έχουν απόσταση μεταξύ τους και καθαρίζουν εύκολα με την οδοντόβουρτσα.

Δείξτε στο παιδί με αργές κινήσεις πώς πρέπει να βουρτσίζει σωστά τα δοντάκια του με μικρούς κύκλους στα δόντια και τα ούλα. Μην αμελήσετε και τις άκρες των δοντιών από κάτω. Στην αρχή ίσως δυσκολευτεί στο φτύσιμο του νερού αλλά στην πορεία θα το βρίσκει διασκεδαστικό.

Οι περισσότεροι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι οι επισκέψεις πρέπει να ξεκινήσουν όταν τα παιδιά γίνονται δύο ετών. Μάθετε στο παιδί σας ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια θετική εμπειρία και εξηγείστε του ότι είναι ευεργετική για τη στοματική του υγεία. Αν αρχίσετε νωρίς θα δώσετε στον οδοντίατρο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού σας κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις ανάγκες στοματικής του υγιεινής.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο μας, μέσω του πρωτοποριακού ενδοστοματικού σαρωτή Μedit i500 (scanner) μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος,του μελλοντικού σας χαμόγελου με την παραμικρή λεπτομέρεια, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική υπηρεσία.
Ή πολυετής εμπειρία της Μαρίλης Φτούλη και των εξειδικευμένων συνεργατών της με την αποκλειστική ενασχόληση με οδοντιατρικές θεραπείες,σύγχρονες και ανώδυνες ,με προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια σας εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα.
Φιλοσοφία μας στο Μαρίλη Φτούλη και συνεργάτες είναι να δώσουμε ένα άψογο,αστραφτερό, υγιές και λειτουργικό χαμόγελο, βασιζόμενοι στην εξειδικευμένη εμπειρία και την υψηλής ποιότητας παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Στο Πρότυπο Οδοντιατρείο μας οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη θεραπεία και αποκατάσταση από κάθε είδους οδοντιατρικές παθήσεις και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.