fbpx
Επικοινωνία

Φρονιμίτες και εξαγωγή: Σε ποια σημεία πρέπει να δίνουμε προσοχή;

Πολλές φορές οι φρονιμίτες δε βρίσκουν χώρο για να αναπτυχθούν στο στόμα και έτσι παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι

Φρονιμίτες και εξαγωγή: Σε ποια σημεία πρέπει να δίνουμε προσοχή;

Τι είναι οι φρονιμίτες;

Οι φρονιμίτες, ή τρίτοι γομφίοι, ονομάζονται έτσι διότι ανατέλλουν μετά την ηλικία των 17-18 ετών, όταν δηλαδή το άτομο ωριμάζει και «αποκτά φρόνηση». Τα δόντια αυτά είναι χρήσιμα στη μάσηση, εφόσον όμως έχουν ανατείλει πλήρως και σε σωστή σύγκλειση με τα δόντια-ανταγωνιστές της άλλης γνάθου. Πολλές φορές δε βρίσκουν χώρο για να αναπτυχθούν στο στόμα και έτσι παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.

Γιατί οι φρονιμίτες μας προκαλούν πόνο;

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια. Έτσι, όταν εμφανίζεται ένα μέρος του φρονιμίτη, ενώ το υπόλοιπο παραμένει μέσα στο κόκαλο της γνάθου, αναπτύσσονται μολύνσεις (περιστεφανίτιδα). Αυτές οι μολύνσεις εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο, ερυθρότητα, κακοσμία και περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν τοπικά ή να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Τι άλλα προβλήματα επιφέρει ένας έγκλειστος ή ημιέγκλειστος φρονιμίτης;

Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών, η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών αποτελεί παράγοντα άσκησης πιέσεως στα μπροστινά δόντια. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα…

Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά (λόγω της περιοχής όπου βρίσκεται) και έτσι πολύ γρήγορα τερηδονίζεται και αποκτάει σοβαρά περιοδοντικά προβλήματα, τα οποία επεκτείνονται στο διπλανό τραπεζίτη. Ο έγκλειστος φρονιμίτης συχνά πιέζει το διπλανό δόντι και το χαλάει ή απορροφά τη ρίζα του. Ενώ, σπανιότερα μπορεί να δημιουργηθεί κύστη ή ακόμα και κάποιος όγκος γύρω από το φρονιμίτη.

Πότε πρέπει να γίνεται εξαγωγή ενός φρονιμίτη;

Φρονιμίτες που έχουν εμφανιστεί στο στόμα, σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα και λειτουργούν, χωρίς την παραμικρή νόσο, δε χρειάζεται να αφαιρούνται.  Αντιθέτως, φρονιμίτες που είτε έχουν πρόβλημα οι ίδιοι είτε δημιουργούν προβλήματα σε διπλανά δόντια και στις γνάθους, θα πρέπει να αφαιρούνται. Πιο συγκεκριμένα όταν:

  • παρουσιάζουν οποιαδήποτε οδοντική παθολογία (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα),
  • εμφανίζουν συχνές υποτροπές περιστεφανίτιδας,
  • δημιουργούν βλάβες σε παρακείμενα δόντια,
  • ευθύνονται για τη δημιουργία κύστεων ή όγκων(πολύ σπάνια).
Πόσους φρονιμίτες μπορούμε να βγάζουμε;

Ο κάθε φρονιμίτης μπορεί να βγει ξεχωριστά, αλλά είναι καλύτερο για τον ασθενή η εξαγωγή τους να πραγματοποιείται είτε σε ζευγάρι (κάθε πλευρά ξεχωριστά) είτε όλοι μαζί. Αρχικά, η αφαίρεση όλων των φρονιμιτών μαζί ακούγεται επιβαρυντική για τον ασθενή, όμως η τελική ταλαιπωρία είναι σαφώς πιο μειωμένη. Αυτό συμβαίνει διότι η διαδικασία εξαγωγής φρονιμιτών είναι απολύτως ασφαλής και γρήγορη και η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται μόνο 1-2 φορές.

Πρέπει να αφαιρούνται οι φρονιμίτες σε παιδιά και εφήβους;

Οι περισσότεροι ορθοδοντικοί συνιστούν την εξαγωγή των εγκλείστων φρονιμιτών στα παιδιά και τους εφήβους μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξαγωγή φρονιμίτη συνίσταται και στην αρχή της ορθοδοντικής θεραπείας. Αυτό συμβαίνει λόγω των πιέσεων που ασκούνται στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας.

Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή ενός ημιέγκλειστου ή έγκλειστου φρονιμίτη;

Ναι, για τον ιατρό με την εξειδικευμένη εκπαίδευση, όπως και την πείρα για να ολοκληρώσει αυτήν την επέμβαση ανώδυνα, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή! Η χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη είναι για την ομάδα του Oralis Dental Center μια απλή επέμβαση ρουτίνας, που μπορεί να γίνει με κλασική τοπική αναισθησία!

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο μας, μέσω του πρωτοποριακού ενδοστοματικού σαρωτή Μedit i500 (scanner) μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος,του μελλοντικού σας χαμόγελου με την παραμικρή λεπτομέρεια, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική υπηρεσία.
Ή πολυετής εμπειρία της Μαρίλης Φτούλη και των εξειδικευμένων συνεργατών της με την αποκλειστική ενασχόληση με οδοντιατρικές θεραπείες,σύγχρονες και ανώδυνες ,με προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια σας εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα.
Φιλοσοφία μας στο Μαρίλη Φτούλη και συνεργάτες είναι να δώσουμε ένα άψογο,αστραφτερό, υγιές και λειτουργικό χαμόγελο, βασιζόμενοι στην εξειδικευμένη εμπειρία και την υψηλής ποιότητας παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Στο Πρότυπο Οδοντιατρείο μας οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη θεραπεία και αποκατάσταση από κάθε είδους οδοντιατρικές παθήσεις και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.