fbpx
Επικοινωνία

Νόσοι των Ούλων: ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Νόσοι των ούλων: Ποιες είναι; Πώς μας επηρεάζουν;

Νόσοι των ούλων: ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί  μια αντιστρεπτή φλεγμονή των ούλων, κατά την οποία τα ούλα γίνονται κόκκινα, είναι πρησμένα κ ματώνουν, ανάλογα την περίπτωση. Σε κάποια φάση της ζωής,  ωστόσο, η οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί, η ουλίτιδα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική νόσος, στην  οποία η φλεγμονή των ούλων έχει προχωρήσει βαθύτερα, προσβάλλοντας και το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια (φατνιακό οστό). Η προοδευτική καταστροφή των περιοδοντικών ιστών οδηγεί σε βάθυνση της σχισμής ούλου-δοντιού, δημιουργία υποουλικής πέτρας, σε κινητικότητα δοντιών και, σε βάθος χρόνου, ακόμη και σε απώλειά τους, με αποτέλεσμα μειωμένη μασητική ικανότητα.

Ποια είναι τα αίτια της περιοδοντίτιδας;

Η περιοδοντίτιδα είναι νόσος μικροβιακής αιτιολογίας, ωστόσο επηρεάζεται από την κληρονομική προδιάθεση και διάφορες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίες δρουν ως τροποποιητικοί παράγοντες. Επίσης, είναι επιβεβαιωμένη και η επίδρασή της σε διάφορες άλλες καταστάσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης. 

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντίτιδας, η θεραπεία περιλαμβάνει τη συντηρητική (μη χειρουργική θεραπεία) και τη χειρουργική φάση.

Η συντηρητική φάση της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει τη ριζική απόξεση και αποτρύγωση. Αφορά τον προσεκτικό καθαρισμό με υπερήχους και ειδικά εργαλεία των ριζικών επιφανειών του δοντιού με σκοπό την απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και πέτρας (τρυγίας) από τους βαθείς περιοδοντικούς θυλάκους, εξαλείφοντας τα ερεθίσματα που προκαλούν τη φλεγμονή και αφήνοντας λεία τη ρίζα του δοντιού.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε πιο προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας, όπου οι βαθείς θύλακοι παραμένουν ακόμη και μετά την απομάκρυνση των εναποθέσεων. Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση της σωστής ανατομίας και αρχιτεκτονικής των περιοδοντικών ιστών.

Πρόληψη της περιοδοντικής νόσου

Σε κάθε περίπτωση η καλύτερη θεραπεία για την περιοδοντίτιδα είναι η πρόληψη. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή ατομικού προγράμματος στοματικής υγιεινής καταρτισμένου από τον οδοντίατρο. Το πρώτο και πιο σημαντικό στάδιο είναι η εκμάθηση του ορθού τρόπου καθαρισμού των δοντιών. Ο χώρος μεταξύ δοντιού και ούλων αποτελεί μια ιδανική φωλιά για τα μικρόβια. Όταν δεν βουρτσίζουμε σωστά και συστηματικά τα δόντια μας και δεν χρησιμοποιούμε κάποιο είδος μεσοδόντιου καθαρισμού (μεσοδόντια βουρτσάκια – νήμα) η οδοντική πλάκα δεν απομακρύνεται επαρκώς. Ο τακτικός έλεγχος, ο καθαρισμός των δοντιών και η τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών περιοδοντικών προβλημάτων.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Οδοντιατρικό Κέντρο μας, μέσω του πρωτοποριακού ενδοστοματικού σαρωτή Μedit i500 (scanner) μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος,του μελλοντικού σας χαμόγελου με την παραμικρή λεπτομέρεια, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε οδοντιατρική υπηρεσία.
Ή πολυετής εμπειρία της Μαρίλης Φτούλη και των εξειδικευμένων συνεργατών της με την αποκλειστική ενασχόληση με οδοντιατρικές θεραπείες,σύγχρονες και ανώδυνες ,με προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια σας εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα.
Φιλοσοφία μας στο Μαρίλη Φτούλη και συνεργάτες είναι να δώσουμε ένα άψογο,αστραφτερό, υγιές και λειτουργικό χαμόγελο, βασιζόμενοι στην εξειδικευμένη εμπειρία και την υψηλής ποιότητας παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών.
Στο Πρότυπο Οδοντιατρείο μας οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στο δικό σας πρόβλημα και εγγυώνται την πλήρη θεραπεία και αποκατάσταση από κάθε είδους οδοντιατρικές παθήσεις και με άμεση επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες.